Pinocchio räddar Parma?

g

Det händer saker i vår klubb vare sig vi vet om det eller inte. Nyheten om att vår vice president Medeghini ville sälja sin andel i FC Parma som han köpt upp bara 1,5 år tidigare nådde media i somras. Nu har det aldrig varit fakta utan bara rykten, och detta av den enda anledningen att Ghirardi och Medeghini inte kunnat hitta någon ny delägare som köpt upp Medeghinis andel på 40% i FC Parma. Att Medeghini sedan i somras velat sälja har dock internt varit var känt länge. Anledningarna till detta är många, men om man ska tro de rykten som i det här fallet låter väldigt pålitliga så är grunden till detta att Ghirardi och Medeghini inte kommer överrens och att Medeghini känner sig lurad. Vilket låter både troligt och förståligt om du frågar mig.


Angelo Medeghini är en tidigare rallyförare från Brescia som deltagit vid ett flertal VM(slutade faktiskt i samband med att han gick in som delägare i FC Parma). Medeghini är nu chef för Kome Group som bildades år 2002. Medeghini är själv Kome groups grundare och ägare. Företaget har ca 800 anställde och är har fyra st områden man jobbar med i form av Kome Bensin, Kome Truck, Kome Väg, och Kome ekonomi. Jag ska inte gå in allt för mycket på företaget men de jag har läst i media så har företaget klarat finanskriset väl. Ekonomiskt gick Medeghini in med lika mycket pengar som Ghirardi gjorde i själva övertaget av klubben, sen ska Ghirardi redan då ha betalat någon from av extra summa som inte Medeghini gjorde(hade svårt att förstå denna punkti en dålig översättning). Ghirardi var den som hade mest intresse i att gå in i FC Parma efter att ha fått mersmak av 10 år som President i Carapenedolo som han tog från Serie D till Serie C. Ghirardi frågade Medeghini om han vill köpa sig in på projektet och bli Vice President. Medeghini accepterade och vad som hände sen vet ni. Dock så vet vi inte vad Ghirardi och Medeghini kom överens över innan man gick in i Parma både sportsligt och ekonomiskt.


Ghirardis första sportsliga valda ord förutom att vi skulle rädda säsongen som var, då vi redan då var indragen i bottenstriden i Serie A. Men, det han sa Ghirardi var att vi efter tre säsonger sportsligt skulle spela i Europa. Vilket skulle betyda att vi efter nästa säsong ska enligt Ghirardis målsättning komma topp 7 i Serie A. Vi klarade oss kvar i Serie A och Ghirardis(han som fick ta hand om allt de sportsliga om man ska förstå relationen med Medeghini rätt) Parma skulle nu börja ta form. Vi behöll alla önskade spelare förutom inlånade Rossi och värvade spelare för 25-30 miljoner euro med det spelar vi köpte loss som vi hade lånat säsongen innan inräknat. Vi vet hur det gick sen och visst förstår man att Medeghini känner sig lurad. Både sportsligt och ekonomiskt. Jag vet inte vad Medeghinis syfte med att gå i i Parma var eller exakt varför han nu vill sälja. I grund och botten måste de dock ha och göra med att Medeghini inte kan eller vågar lita på Ghirardi och att det helt enkelt har kostat mer än vad det smakat. Vi måste inse att vi inte har med några miljardärer att göra som ägare. Jag läste för en stund sedan en artikel om ekonomin i Brescia och dess utveckling under finanskrisen. Vad jag kunde förstå på min stapplande Italienska var att Medeghini och Ghirardi tillhörde topp 5 av Brescias kommuns viktigaste affärsmän. Medeghini var placerad som på en andra plats om jag minns rätt och hans företag Kome Group hade klarat sig bra i finanskrisen. Ghirardi var den femte viktigaste affärsmannen och hans företag Leonessa(styrs mest av släktingar idag) hade inte klarat sig lika bra i finanskrisen. Artikeln poängterade också att förutom att Medeghini skulle vara mäktigare så ingår givetvis en allt högra inkomstkälla i det. Således, Medeghini är den som sitter med den klar festaste plånboken av dom två(vet ej hur situationen skulle bli om Ghirardis familj skulle kopplas in, men vad jag förstår är Kome Group ett mer vinstrikande företag än Leonessa).


Förra säsongen var Kome Group vår huvudsponsor och avtalet sträckte sig till 1 Januari 2009. I februari fick bla spelarna en egen sponsorbil från Kome Group. Allt tyder på att det där avtalet är brutet och inte finns längre. Kome Group står inte längre som en av våra sponsorer på vår officiella hemsida och media verkar på det klara med att Medeghini och Kome Group betalar inte en enda euro i FC Parma längre och har så inte gjort på ett drygt halvår.

I somras gick speckulationera att Medeghini ville gå in som ägare hos konkurrenterna Modena Calcio(6 mil ifrån Parma) som var/är i ekonomisk kris. Det dementerades både av Ghirardi och Medeghini och Medeghini menade på att Parma var den enda fotbollsklubb han kunde tänka sig att jobba med. Utåt sett ville dessa herrar(i alla fall Ghirardi) få det att låta att det fanns ett fortsatt sammarbete. Det fanns det aldrig.


När Ghirardi och Medeghini gick in som ägare i FC Parma så såg fördelningen ut som så att Ghirardi och Medeghini ägde 40% vardera medan Banca Monte Parma ägde 20%(Inte helt bekräftade uppgifter då det sägs att Ghirardis Mamma Gabriella redan då ägde 20%). Under resans gång har det där ändrats. 20% äger "Pasfin Spa" som kan översättas till att Ghirardi äger 20%. 20% äger också Ghirardis Mamma Gabriella Passotti. 5% äger Carpine Spa vars enda administratör är Enrico Ghirardi som ska vara en släkting till vår Ghirardi. 5% äger Brixia Incipit och deras manager är Diego Penocchio. Medeghini äger fortfarande 40% i FC Parma(motvilligt). De 10% som är kvar står Banca monte Parma för. Redan när Ghirardi och Medeghini gick som ägare i klubben fanns det en plan att Ghirardi skulle köpa loss Banca Montes del(ska t.om. stå i ett kontrakt mellan Ghiardi och Banca Monte Parma), vilket han ännu bara vi familjehåll och en vän lyckats till halvägs med. Medeghini vill sälja sina 40%. Så, just nu väntar 50% av klubbens ägande på att byta ägare. Mitt i en finaskris där ingen offciellt har visat intresse att gå in i klubben och där hela familjen Ghiardi blöder ekonomiskt. Notera då att då har jag inte ens nämnt eller gått in på hur klubben FC Parma ekonomiska status och situation är idag.


 slutet på oktober så läcker det ut två nya artiklar om den ekonomiska situationen i klubben. Där står det att Medeghini vill och tänker lämna klubben men att han gör det av "personliga anledningar", inte för att det skulle finnas något som skulle vara otalat med Ghirardi. Det skrivs fortsättningsvis att Deigo Penocchio(som givetvis även han kommer från Brescia) som alltså redan äger 5% av klubben nu ska vara villig att gå in och köpa Medeghinis 40% och att denna affär ska bli klar nu i november redan och att det här kommer rädda Parmas ekonomi. Det skrivs även att Penocchio ska ha fått samma erbjuda i somras i form av att köpa av Medeghini sina 40% men att han då ska ha tackat nej till en affär. Att det här inte har kommit ut fören nu sägs ha varit för att Pencchio inte velat att det skulle nå media. Diego och hans familj sägs nämligen under en längre tid haft starkt intresse för att köpa in sig i Parma. Det sägs bland annat att hela familjen Penocchio ska ha varit på klubbens resa till Kina efter förra säsongen. Det sägs även att Penocchio vistades en hel del på Colecchio i somras. Det sägs också att både Diego och hans fru Elisa jobbat för klubben sedan ett par månader tillbaka i vissa uppdrag. Fler spekulationer säger att i och med att Kome och Medeghini inte längre sponsrar klubben så har Diego Penocchio och hans företag inofficiellt sponsrat klubben sedan säsongstarten och hjälpt till i både spelar och tränarlöner den här säsongen då inte Ghirardi haft sitt på det torra. Media fortsättar att speckulera att när(verkar vara mer eller mindre klart) denna affär blir klar så kommer den ge nytt hopp till FC Parma och dess supportrar. Och vad det skulle betyda/innebära kan man bara spekulera i men många supportrar tror att med nytt hopp menas nytt hopp till att faktiskt rädda klubben ekonomiskt, och att det ekonomiska läget idag i klubben är faktiskt så dålig. Hursomhelst kan man i alla falla sammanfatta det som att om ingen köper loss Medeghins del i Parma snart så ligger klubben riktigt illa till.


Men vem är då denna Diego Penocchio? Ja jag hittar inte så mycket information(ska leta mer). Tydligen ska han vara ägare för Ormis di Brescia som ska vara ett företag i stålbranschen med 200 anställde som ska ha en hel del affärer mot Ryssland. Källan skriver att företaget kan vara värt 50 miljoner euro. En annan artikel jag kom över sa att företaget nu i finanskrisen riskerade att måsta varsla 50 av dessa 200 anställda. Hittat en bild på Diego och hans fru Elisa också och dom ser inte ut att vara en dag över 30 år.


Fortsättning lär följa...


Edit: Lite tillägg av anledningen till att en ny artikel i ämnet FC Parma kenomi publicerats. I media skrevs det att när Ghirardi, Medeghini, och Banca Monte gick in som ägare betalade de 27,5 miljoner euro vilket nu i efterhand visas sig inte stämma. Man betalade nämligen in en sammanlagd summa på 3 miljoner euro. Dock så skulle 27,5 miljoner euro betalas men det gjordes i form av kompensationer bla av en summa på bla 18,464 miljoner euro i på transfermarknaden redan innan Ghirardi och Co gick in i klubben där man "tog" 9,53 miljoner euro i Gilardino affären och 4.67 miljoner euro i Simplicio övergången bla.


Bondi ska också ha sålt gamla AC Parma till advokaterna Prodi och Marzano till en summa på 12,6 miljoner euro. Vart det passar in i denna gröt vet jag inte.


Det aktiebolag Ghirardi använder sig av i sitt ägande av 20% i klubben har även visat sig vara så att han själv bara äger 70% av det det aktiebolaget, resterande 30% står hans syster skriven för. Bara ett av många tecken på att Ghirardis egen ekonomi är körd i botten snart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0